“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

02 decembra 2008

Protesty v Peru

Moquegua, Peru - Chudobní obyvatelia južného štátu Moquegua, ktorý je bohatý na meď, zobrali 48 policajtov ako rukojemníkov a obsadili budovu policajnej stanice, ktorú potom vypálili. Polícia sa pokúšala rozprášiť blokádu hlavnej dialnice krajiny do Chile, taviacej fabriky Ilo a baniam Cuajone firmy Southern Copper, najväčšiemu producentovi medi v krajine.

Demonštrácie sa začali pred týždňom ako pokus o získanie kontroly nad lokálnymi prírodnými zdrojmi, ktoré prinášajú len málo úžitku väčšine ľudí v regióne, z ktorých 30 percent žije v chudobe. Baníci z odborov z blízkej bane Cuajone zhoršili krízu tým, že zahájili dvojdňový štrajk, ktorý sa udial súčasne s blokádami. V susednej provincii Arequipa robotníci neprišli do práce v tretej najväčšej bani v Peru Cerro Verde, už viac než týždeň. Baníci požadujú zvýšenie dávok a zlepšenie sociálnych výhod.

Veliaci dôstojník prezidenta Alana Garciu Jorge del Castillo povedal, že nemôže vyjednávať s protestujúcimi kým budú mať akékoľvek výhody a posúril ich, aby prepustili rukojemníkov. Niektorí si myslia, že nepokoje by sa mohli ľahko rošíriť do iných provincií predtým, než sa tento nerozhodný výsledok vyrieši.

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger