“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

29 novembra 2008

Úrodný odpor, alebo zničme zelený kapitalizmus!

Pred niekoľkými rokmi som bol smutne a veľmi jednoducho vcucnutý do zeleného konzumerizmu. Cítil som, že nepomáham skutočne Zemi kým budem utrácať kopec peňazí (a väčšinu môjho malého príjmu) za prijateľné produkty od "ekologicky uveodmelých" spoločností. Bol som presvedčený zelenou ľavicou, že môžem zachrániť túto prekrásnu krajinu opustením neekologických spoločností, dopravných prostriedkov, energie, jedla, tovární a domácich produktov na upratovanie výmenou za tie ekologické. Dokonca som šiel na Zelený Festival v San Franciscu (USA) v nádeji, že tam získam nejaký prehľad toho, ako by som mohol žiť svoj život ekologickejšie. Avšak všetko čo som našiel bol dvojposchodový dom naplnený ľuďmi, ktorých cieľom bolo udržať tento trh nažive. Čo sa mi podarilo odvtedy zistiť (samému, samozrejme že nie s pomocou médií) bolo, že zmena nepríde pomocou trhu, zmena nastane jedine vtedy, keď začneme žiť naše životy v hlbokej spojitosti so Zemou.

Väčšina z týchto veľkých spoločností, ktoré teraz nosia ekologické nálepky ako "USDA Certified Organic," "Z voľného chovu," "Bez pesticídov," alebo "Fair-Trade," alebo "Bio" nemajú skutočné obavy či budú všetky prastaré lesy sveta zničené alebo nie, alebo či bude váš lokálny park prevalcovaný a vymenený za obchodný dom, alebo o vysokej hladine ortuti z tovární, ktorá je vypúšťaná do našich vodných systémov a spôsobujúca veľmi zubné zdravotné následky, alebo že znečistenie ovzdušia v niektorých územiach je také zlé, že deti vyrastajú s vážnymi a akútnymi prípadmi astmy a iných respiračných chorôb, alebo o krutom zaobchádzaní s pracovníkmi, alebo o utrpení zvierat a ich vykorisťovaní.

O čo sa tieto spoločnosti zaujímajú je kapitál. Ich hlavnou prioritou nie je zachrániť životné prostredie. Ich priorita leží v tom, čo im prinesie peniaze; a to je vykorisťovanie Zeme, potrieb a túžob konzumenta. Ak je potrebné trochu zmeniť to, ako vyrábajú ich výrobky, aby zabezpečili svoje postavenie vo veľkých ziskoch, tak potom je to to, čo robia.

Vtedy keď som si to uvedomil, pýtal som sa sám seba, "Prečo by toto malo byť iné?" Korporácie sú stále korporáciami, masová produkcia je stále masovou produkciou, priemyselné poľnohospodárstvo je stále priemyselným poľnohospodárstvom, skleníkové plyny sú stále skleníkovými plynmi, vykorisťovanie pracovníkov a zvierat je stále vykorisťovanie pracovníkov a zvierat. V podstate sa nič nemení. Množstvo ropy, prírodných zdrojov, krajiny a bytostí je využívaných a vykorisťovaných kvôli produkcii na masovej úrovni, hoci na výrobu ekologických produktov. Takže mne je teraz jasné, že dať sa na "zelené" spoločnosti to skutočne nezmení. Na to, aby sme sa skutočne oslobodili, oslobodili Zem a zvieratá, budeme musieť úplne vyradiť kapitál a konzumerizmus.

Prekrásny príklad spôsobu akým sa môžeme oslobodiť a takto zničiť systém trhu a jeho mnohých negatív je pestovať si svoje vlastné jedlo a rekultivovať tak nevyužívanú, zneužívanú a/alebo zanedbávanú pôdu. Jedlo vypestované organicky je možno menej škodlivejšie pre zem a naše zdravie, ale ešte stále si vyžaduje množstvo zdrojov a pôdy na pestovanie masového množstva jedla a jeho transport do spracovávateľských zariadení a potom transport do našich obchodov, aby sme za to potom zaplatili vysokú cenu. Územie kde teraz bývam bolo niekedy pokryté bujnými mokrinami, ktoré nie až tak dávno boli domovom mnohým rôznym druhom zvierat, rastlín a domorodých kultúr, z ktorých väčšina tu už dnes nie je. Väčšina tejto zeme bola odvtedy prevzatá poľnohospodárstvom, jedným z mnohých prostriedkov kapitalizmu. Sú tu nespočetné kúsky zeme, na ktorých bol vytŕhaný všetok rastlinný život a teraz všetko čo tam zostalo sú prázdne prašné pozemky rozčúlene očakávajúce, aby boli pokryté ďalšími obchodnými centrami a inými centrami konzumerizmu.

Počas tejto jari, môj priateľ a ja sme začali lokálny guerilový záhradnícky projekt na kúsku voľnej zeme objatej cestou a parkoviskom. Bola zahádzaná smetím, ale rástlo tam veľa trávy, takže sme sa rozhodli, že by to mohlo byť domovom viacerým ďalším rastlinám. Oslobodili sme niekoľko kvetináčových stromčekov a iné malé rastlinky, vyčistili sme všetok ten odpad a začali sme sadiť. Tiež sme začali klíčiť rôzne semená zeleniny a ovocia, ktoré budú pripravené k zasadeniu do záhradky v strede jari a budú produkovať jedlo pre nás a komunitu. Toto je teraz otvorený kúsok zeme, kde si tiež priatelia a iní z komunity môžu pestovať jedlo sami pre seba. Nie je do toho zapletený žiaden trh.

Založenie takejto záhradky je také jednoduché a zábavné. Zbieranie semienok a pôdy zadarmo je tiež jednoduché. Je rovnako skutočne jednoduché a rýchle oslobodiť kvetináčové rastliny. Len sa dajte dokopy, zopár priateľov, nájdite si miesto, dajte dohromady nejaké semienka a rastliny a máte instantné puto s vašou komunitou a so Zemou! Zaručene dajte veľa pozornosti a vody svojim rastlinkám, keď rastú, aby vaša záhradka mohla rozkvitať. Ďalším zábavným spôsobom ako rozšíriť okolo seba trochu viac prírody je výroba semienkových bômb a ich hádzanie na miesta ako sú trhliny v chodníkoch, prázdne suché pozemkové parcely, pretože rastú skutočne jednoducho bez množstva pozornosti a vody. Na výrobu semienkových bômb si pozrite Seed Granade Recipe na www.lizchristygarden.org. Môžete ich urobiť jednoducho len s trochou pôdy a semienok. Zamiešajte niekoľko semienok do pôdy, pridajte trochu vody do takej konzistencie, aby to držalo pokope v podobe gule. Sformujte guľku rukami, nechajte tie gule trochu vyschnúť, aby ste sa uistili, že budú držať celé, a potom choďte bombardovať semenami! Toto sú výborné spôsoby ako si vybudovať spojenie so svojou komunitou a so Zemou a k vyradeniu trhu. A je to skutočne veľká zábava. Vyskúšajte to vo svojom meste, buďte kreatívni, vybláznite sa, a s radosťou ničte zelený kapitalizmus.

Lunas Light Warrior

Tento článok pochádza z časopisu Modesto Anarcho č.3

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger