“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

29 novembra 2008

Malino Brdo, alebo príroda, nestoj nám v ceste!


Len nedávno sme informovali o plánovanom zničení úžasného lesného komplexu v pohorí Vihorlatských vrchov kôli výstavbe Lyžiarského strediska Biele kamene. Na miesto zváženia efektívnosti takého to centra či diskusii o jeho využití sa s napadnutím prírody prihlásil ďalší megalomanský projekt, tentokrát na území pohoria NP Veľká Fatra.
Nie všetkým obyvateľom dotknutej oblasti tento projekt vyhovuje, nájdu sa aj takí, ktorým záleží na iných hodnotách ako sú peniaze, zisk, či bohatnutie na úkor prírody. A tak vzniká Iniciatíva Malino Brdo, ktorá nebráni rozvoju regiónu spôsobom vedúcim k spokojnosti všetkých jeho obyvateľov, ale jasne a svedomito dáva najavo, že je proti nezmyselným zásahom, ktoré nijakým spôsobom nezlepšia situáciu v regióne a nie len v ňom.

V poslednej dobe v ružomberskej verejnosti zarezonovala snaha súkromného investora postaviť na Maline Brde 270 apartmánových bytov. Kto videl počítačovú vizualizáciu navrhovaných stavieb (zverejnenú na stránkach mesta a v reportážach mestskej televízie), vie si predstaviť, ako by mal tento projekt vyzerať. Zjednodušene by sa dalo povedať, že na Maline Brde sa postaví sídlisko. Síce to nebudú nevkusné paneláky aké sa stavali v minulom storočí, tieto byty strácajú na svojej atraktivite už len svojim zasadením do prírodného prostredia. Absolútne tu však nejde o architektonický aspekt tejto výstavby. Ani estetickejšia stavba takéhoto rozsahu je v ochrannom pásme Národného parku absolútne nevhodná.
Nie je jasné, prečo by mali byť apartmánové byty práve v záujme ružomberčanov. Koľkí z občanov nášho mesta si môžu dovoliť kúpiť takýto byt. Nie je náhodou táto atrakcia určená pre iných? Možno sa takýmto bytom bude chváliť nejaký bohatý podnikateľ, možno ho v záujme svojej prestíže bude využívať nejaký poslanec, pravdepodobne aj nejaký z ružomberského zastupiteľstva, a zrejme sa dostane aj na cudzincov. Určite si ho však nebude môcť kúpiť radový občan nášho mesta. Preto je otázne, prečo by sme si mali svoju krajinu ničiť v prospech bohatých, ktorý naše záujmy nezohľadňujú.
Vyasfaltovať širokú vozovku pre špinavé autá (namiesto pokojnej cesty, po ktorej sa dá prechádzať a relaxovať), aby sa boháči autom dostali do oblasti, kde sa má chodiť rekreovať a oddychovať, to rovnako nemôže byť v záujme miestnych obyvateľov. Bohatí totiž nechcú stratiť ani kúsok svojho drahocenného času, či horko-ťažko naukladaného tuku. Potrebujú len prísť autom až k hotelu a najlepšie rovno k vleku. A preto je najvýhodnejšie postaviť pre nich parkoviská a garáže všade tam, kde si to želajú.
Mesto hovorí o snahe zaviesť kanalizáciu a vodovod do oblasti, kde priemerný občan nášho mesta nechodí bývať ani spávať, ale väčšinou sem zavíta len v rámci jednodennej turistiky. Pri prechádzke lesom naozaj nepotrebujeme vodovody a kanály. Majitelia chát v tejto horskej oblasti, prichádzajúci sem na pár dní v roku vedia, koľko vody si so sebou vziať a odpad si odvezú späť do mesta v igelitových vreciach. Viete si však predstaviť, ako si boháči nesú na výlet kufor plný minerálok a ako svoj odpad sami odnášajú z rekreačnej oblasti? Nie, oni potrebujú len vodovod, kanalizáciu a kontajnery. Potrebujú, aby po nich niekto upratal, kým sa znova vrátia minúť pár peňazí.
Mestské zastupiteľstvo nás ubezpečuje, že záujem bohatých je záujmom nás, Ružomberčanov. S našou prírodou sa však hazardovať nesmie. Nie sme tu na to, aby sme ticho sledovali, ako to, čo nám naši predkovia zanechali, zničili ľudia, ktorým na okolí Ružomberka vôbec nezáleží. Malino Brdo je majetkom Ružomberčanov a nie nenažraných podnikateľov z Bratislavy, ani zo zahraničia.

Všetky podrobné zaujímavosti, informácie k tejto problematike ako aj diskusiu nájdete na stránke: www.malinobrdo.wz.cz

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger