“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

28 októbra 2008

Filmový festival "Otvorme oči" - report

Bol to deň ako každý iný, aj ten ďalší sľuboval tú istú nostalgiu okamžiku. Sedeli sme a čakali, váhavo. Najskôr tam nebol nik len my. Netrpezlivo sme sledovali západ slnka. Po rozložení distier, vytvorení stánku s vegánskym jedlom zadarmo, výstavy z fotografií a malými technickými problémami, sa zrazu vo dverách objavilo zopár ľudí. Ako šiel čas, prichádzali stále ďalší a ďalší. Náš klub nemá veľký priestor, pôsobí útulne. Akoby tušil, že nebude ani mnoho ani málo.

Začali sme s menším oneskorením, to sa stáva. Vždy si myslíte, že ešte dorazí ten a tá. Po úvodnom privítaní sme spustili prvý film. "Kráľovstvo mieru" sa nieslo v priateľskom duchu, "Bitúnok - krvavá úloha" a "Zlá medicína", boli ale jednoznačným prínosom. O rozšírenie vedomostí sa príjemným spôsobom postaral Michal Kolesár z kolektívu REALITA.TV, čo je projekt voľne spolupracujúcich jednotlivcov zaoberajúcich sa ochranou a záchranou zvierat, obhajobou práva na odpor, "neposlušnosť" a nutnú obranu a propagáciou vegánskej kultúry. Čas bežal a ani neviem ako, uplynulo 5 hodín od začiatku festivalu. Záverečná diskusia sa trochu pretiahla, ale otváracie hodiny klubu nám nechtiac povedali zbohom.

Na druhý deň som prišiel až na tretí film. Úvod patril filmu "Film o Jill". Tento citovo založený dokument znamenal prvú menšiu diskusiu, po ktorej sa začal premietať druhý film " Pod maskou". Film o oslobodzovacích praktikách ochrancov zvierat označujúcich sa A.L.F. (Animal Liberation Front), vzbudil podnetnú diskusiu najmä po skončení celej festivalovej akcie. Záverečným filmom sme chceli zhrnúť celú problematiku ochrany zvierat, samotnú myšlienku i voľnú úvahu o celom tomto smutnom probléme. Preto sme vybrali dokument s názvom Pozemšťania. Film sa niesol v pozornej atmosfére. Po skončení premietania ostal ešte čas na vysvetlenie si rôznych nejasností, poďakovanie a vyslovenie snahy o hlbší prístup k tejto problematike, ktorá akoby bola zámerne zamlčovaná. Pár fotiek z akcie nájdete aj v našej galérii.

A čo bude ďalej? Deň ako každý iný. Desiatky, stovky, tisíce, milióny, miliardy životov. A potom zase a ešte viac a tak to pôjde dookola.

Určite? Bude to deň ako každý iný?

O probléme a stratégiách ochrany zvierat a zároveň ďalších vecí, môžete diskutovať na našom fóre http://waf.informe.com/forum/

Ak sa chcete dozvedieť viac o projekte REALITA.TV, zavítajte na ich stránku: www.realita.tv

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger