“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

26 novembra 2012

Wafpress: Klíčení 2/2012

Opätovne ponúkame veľmi príjemný plátok Klíčení a jeho druhé číslo vydané v tomto roku. K dostaniu čo chvíľa budú aj číslo 3. a aktuálne číslo 4.

Cena časopisu je 2€

Pre z tých/tie z vás, ktorí/é pátrate po príjemnom čítaní od detí vám prinášame stručné informácie z obsahu. Vydáva Československá Anarchistická Federácia.

V rubrice „Od nás“ se dočteme, že peníze dnes vlastně nejsou prostředkem k ohodnocení práce nebo k zajištění normálního života, ale jsou samy o sobě cílem všeho, co děláme. A že to bez nich jde taky. Dokud je ovšem užíváme, můžeme si aspoň peněženku podle návodu v rubrice „Dílna“ vyrobit sami, abychom šetřili životní prostředí a recyklovali např. tetrapakový obal. A jak je to s poměrem peněz a práce? Jisté vysvětlení najdeme v článku o družstevnictví v rubrice „Černo-červená škola“, protože právě družstevnictví je založeno na spravedlivém ocenění práce, na rovném rozhodování o společné práci a na tom, že „všichni pracují jen tolik, aby mohli důstojně žít a mít dost volného času“. Je totiž otázkou - a nad ní uvažuje autor textu Problém práce v rubrice „Čítanka“ - jestli máme vůbec příležitost najít a vykonávat práci, která má vyšší účel, je zodpovědná a radostná...

Pokud bychom tuto otázku vztáhli právě ke svátku práce Prvnímu máji, ukáže se, že přinejmenším dělníci pracovali od dob, kdy se masivně rozvinul průmysl, v tak ponižujících podmínkách, že jim nezbylo než stávkovat a demonstrovat za jejich zlepšení. Stálo je to nejen svobodu, ale i život. První máj tak zůstal připomínkou tohoto boje. Stručně jeho historii popisuje druhý text v rubrice „Černo-červená škola“. V rubrice „Čítanka“ se o svátku práce dočteme v několika textech, které nás postupně zavedou do Podkrkonoší či do Brna na konci 19. století, na Ostravsko ve 30. letech 20. století, ale i do koncentráku na konci druhé světové války a nakonec na Císařskou louku v roce 2011.

A ještě jedno téma spojuje dva texty v různých rubrikách tohoto čísla: Marie Demeterová uvažuje nad specifiky vztahu muže a ženy u Romů, jak ho zná z vlastních zkušeností (rubrika Od nás) a příběh jedné „romské lásky“ vypráví v rubrice „Čítanka“ Víťo Staviarsky, který poskytl do Klíčení ukázku z chystaného vydání jeho prózy „Kale topánky“.

Ve druhém čísle najdou čtenáři také rozhovor s Ahmedem Amanem z palestinské Gazy, dále čtení a obrázky pro nejmenší, komiksy a recenzi současné mainstreamové hudby pro děti.

(40 barevných stran formátu A4, cena 60 Kč)





Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger