“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

30 novembra 2012

WaFpress: Zdola 6/2012

V distribúcii WaFpress tentokrát ponúkame nepravidelné periodikum ZDOLA s podtitulom Národ. Noviny formátu A3, 4 strany za cenu 0,35€.
Objednávajte na našom maily: wafkolektiv@riseup.net

Z obsahu:
Šesté vydání zpravodajeZdola tentokrát na téma „národ“ je na světě. Výjimečně obsahuje šest stran namísto tradičních čtyř. Podzimní události si ho víceméně vyžádaly, ať máme na mysli chystané akce antiautoritářské scény nebo senátní a krajské volby.

Proč jsme zvolili tolikrát diskutované téma? S postupující vleklou krizí a útoky na důstojnost obyčejných lidí se objevují různé skupiny a politické strany volající po změnách. Není divu. I hrdý nevzdělanec si uvědomuje, že naše životy nejsou v dobrých rukou. A tak jsme podrobeni reformám ve prospěch byznysu, doplácíme na korupci a do kapsy máme hloub a hloub. Těžko lze věřit v dobré úmysly například Andreje Babiše nebo současných reprezentantů Holešovské výzvy. Kosmetické změny, které navrhují, neumožní společnosti kontrolovat ani tvořit politickou moc. Umožní ji kontrolovat pouze jim samým. Tématem „národ“ se zabýváme z jednoduchých důvodů. Mnohá nová uskupení volají a budou volat po obraně, utužení a vytvoření domnělých společných národních zájmů. Jako milovníci svobody anarchisté varují, že skrze údajné národní zájmy cesta k emancipaci, svobodě ani důstojnému životu nevede. Naopak. Společné národní zájmy vytvářejí falešnou iluzi vzájemnosti s těmi, kteří stojí za naší bídnou situací.

Ve čtyřech tematických textech si tak objasníme původ národních států, k čemu tyto státy slouží, kdo je řídí a jak je tato moc udržována při životě. Obsah prvního článku přibližuje samotný nadpis „Potřebují pokorný lid, potřebují národ“. Text mimo jiné zdůrazňuje, že „národ není původcem státu, ale jeho produktem“ a že elity, které ideologii národa živí, vidí v národě synonymum státu. Stát je „ochrankou bohatých“ nebo chcete-li „vysavačem v rukou společenských parazitů“, tak lze stručně vyjádřit obsah dalšího textu, který se jmenuje „Úloha národního státu“. Třetí text s názvem „Kdo a jak řídí národ“ míří na ty, kterým stát slouží. Zároveň rozebírá mocenské pilíře, které brání pozitivním reformám, respektive vyžadují změnu prostřednictvím revoluce. Poslední tematický text se jmenuje „Boháči zbožňují rasismus“, ale věnuje se diskriminační politice komplexně, včetně sexismu, homofobie a dalších předsudků. Z diskriminační politiky těží pouze bohatí. Dokonce i bílý dělník přijetím rasistických předsudků sám sobě kope hrob. Boj proti diskriminaci musí být sváděn tady a teď. Pokud bychom ho odkládali na postrevoluční dobu, pravděpodobně bychom se jí nikdy nedočkali. Ve Zdola opět najdete několik zpráv a anotace tiskovin Československé anarchistické federace.

Distribuce tiskovin patří mezi základní aktivity, bez kterých se rozšiřování povědomí o anarchistické myšlence neobejde. Přineste Zdola vašim kamarádům a kamarádkám na pracovišti a v sousedství. Věnujte jim anarchistickou revue Existenci nebo čtení od dětí Klíčení. Pomozte s výlepem nástěnných novin A3. Nezapomínejme, že alternativa nepřijde sama, musíme si ji vytvořit my na principech svobody, samosprávy a sociální spravedlnosti.

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger