“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

08 mája 2011

DAJTE SI POZOR, ČO SI OBLIEKATE – MOŽE TO BYŤ VÁŠ NAJLEPŠÍ PRIATEĽ


Ázijské psy a mačky brutálne zabíjané pre komerčný trh s kožušinami a mäsom

Rok a pol trvalo tajné vyšetrovanie, ktoré ukázalo jedno z najšpinavších tajomstiev svetového kožušinového priemyslu? Surové a kruté zabíjanie psov a mačiek kvôli obchodovaniu s kožušinou v Ázii. Na vyšetrovaní sa podieľala Humánna spoločnosť Spojených štátov (HSUS) a Medzinárodná humánna spoločnosť (HSI) spolu s nemeckým nezávislým novinárom Manfredom Karremanom.

Každoročne zomrú kvôli kožušinám 2 milióny psov a mačiek. Sú zabíjané kvôli kabátom, klobúkom, golfovým a pracovným rukaviciam, ozdobným doplnkom, automobilovému čalúneniu, ortopedickým pomôckam, vložkám do topánok a pod. Na jeden kožuch sa spotrebuje 10 dospelých psov a samozrejme viac, pokiaľ ide o šteňatá a mačky. Spotrebitelia väčšinou nevedia, čo kupujú.

Spôsoby zabíjania týchto zviera sú nesmierne kruté. Vyšetrovatelia sledovali, ako sú psy a mačky zabíjané obesením, pomalým udusením, tlčením, často sú stiahnuté zaživa, dôležité je len to, aby stiahnutá koža bola neporušená. Súčasťou obchodnej siete je množstvo zabíjačov, priekupníkov predajcov, bitúnky je veľmi ťažké nájsť.

Obľúbený Rex

Vyšetrovanie bolo zamerané najmä na Čínu, pretože táto krajina je hlavným zdrojom psích a mačacích koži. Čína má taktiež kvitnúci obchod so psím mäsom (podobne Kórea, Mongolsko, Thajsko, Vietnam). Najčastejšie chované sú šedé a žlté typy nemeckých ovčiakov, ktorých tzv. pálená farba srsti je žiaduca a veľmi obľúbená u kožušníkov. Takého kožuchy sa často predávajú pod visačkou: kožuch z Ázijského medvedíka čistotnéno, z Ázijského kojota alebo mývala.

Príprava lahôdok

Vyšetrovatelia navštívili psiu farmu severne od mesta Harabin, kde zdokumentovali psov žijúcich v mrazivej hale bez potravy a vody. Živí psi sú obklopení mŕtvymi zavesenými na kovových hákoch. Psi sú priviazaní tenkými kovovými drôtmi. Hrôzostrašné ticho prerušuje len občasné kňučanie šteniat ležiacich na zamrznutej zemi, ktoré slabosťou sotva otvárajú oči. Časť psov je určená na domáci predaj mäsa a kožušiny. Ostatné sú namačkané do vriec a čaká ich niekoľkohodinový transport do Kórey, pretože kórejské reštaurácia vyžadujú čerstvé mäso. Mäso z utýraných zvierat je vraj lahôdkou, ktorá posilňuje zdravie a silu organizmu. Podľa miestnych tradícii zvyknú psa v Číne alebo Kórei zavesiť dole hlavou a biť dovtedy, kým v mäse stúpne hladina adrenalínu na maximálnu možnú mieru. Psa potom zabijú, stiahnu z kože a okamžite varia. Mačky často hádžu do vriacej vody živé podľa hesla, čím viac zviera trpí, tým je mäso lahodnejšie.

Mačky

Usmrcovanie mačiek je rovnako drastické. Niekedy sa používa metóda, pri ktorej sa mačke hadicou nalieva do krku voda, až kým neprskne žalúdok. Je iróniu, že dlhosrsté mačky sa v Číne chovajú ako obľúbení domáci mazlíčkovia, zatiaľ čo na dvore tí istí ľudia za nepredstaviteľných podmienok chovajú klasické mačky na kožu a mäso.

Európsky trh a čísla

Prieskumníkom sa podarilo zistiť, že na stredoeurópske trhy sa tovar z Číny a Kórey dostáva cez aukcie, ktoré sa uskutočňujú najčastejšie v Nemecku. Na jednej z nich bolo ponúknutých 10 000 kožuchov z Kórejského psa, čo predstavuje najmenej 100 000 zabitých psov. Na trhy do Českej republiky bolo z jednej pekingskej firmy dodaných 6 ton kabátov z mačacích kožušín, čo predstavuje približne 50 000 zabitých mačiek.

Predaj kožušín z tzv. kórejského psa má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Stačí sa len v zimných mesiacoch prejsť po uliciach našich miest a zistíte, že takmer tretina žien v kožuchoch nosí na sebe svetlohnedí či sivý kožuch s charakteristicky nakrátko geometricky zastrihnutou srsťou. Vo výkladoch obchodov firmy KCERO možno veľmi často nájsť dlhé i krátke kožuchy či doplnky s visačkou Kórejský pes. Firma je jedným z najväčších dovozcov a predajcov psích kožuchov na Slovensku.

Čo hovoria zákony

Napriek tomu, že v civilizovanej Európe platia zákony, ktoré umožňujú usmrtiť psa jedine humánne – eutanáziou u veterinárneho lekára, na našom trhu sú kožuchy z ázijských psov a mačiek bežne v predaji. USA a Taliansko úplne zakázali dovoz kožušín z Ázie a Veľká Británia žiada prijatie celoeurópskeho zákona zakazujúceho takýto dovoz.

Tento nechutný obchod treba u nás zastaviť!!!

Čo môžete urobiť vy?

- zistite, či kožušníctvo vo vašom meste ponúka kožuchy z kórejských psov

- informujte ich akým spôsobom sú tieto kožušiny získavané a žiadajte, aby zastavili ich odber a predaj

- v prípade, že odmietnu, zorganizujte protestné stánie pred kožušníctvom

- pošlite predtlačený korešpondenčný lístok najväčšiemu slovenskému predajcovi kožušín z kórejských psov a mačiek – firme KCERO – s výzvou, a by dovoz z Ázie zastavil

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Tak někdo běžte do prodejny na Slovensku, něco najděte, vyfoťte mobilem, a pošlete do různých novin a webů.

Jinak to zůstane jen jako článek, který počet utýraných zvířat nesníží.

Takto je to naprd, protože není důkaz.

V ČR koukám, zatím síť prodejen není, tedy alespoň nejsou žádné uvedeny na webu Kcero.sk nebo cz.

Anonymný povedal(a)...

pracujeme na tom, no tak tiež je dôležité informovať ľudí, aby si niečo také začali všímať aj ostatní

Anonymný povedal(a)...

Všetci žijeme len z vyvraždených zvierat - od slepačej polievky až po topánky či opasok, za všetkým je len mláka krvi a mnoho utrpenia. Je vlastne jedno či by svet ovládli Homo Sapiens alebo Tyrannosaurus Rex, výsledkom je len terorizovanie tých ktorí sa nedokážu ubrániť. Mučenie zvierat ľuďmi skončí len vtedy keď ľudstvo zanikne.

"Takto je to naprd, protože není důkaz." = aký dôkaz? Všetci vieme že v SR, ČR, EU, G20, v treťom svete, na celej tejto kozmickej mučiarni menom Zem trpia systémovo alebo v dôsledku činnosti individuálnych šialencov stovky miliónov zvierat.

Predstavil si niekto z vás ako vyzerajú posledné chvíle kravy či prasaťa na bitúnku? Alebo cca 40 dňové farmové brojlerové kurča ktorému nebolo nikdy dopriate ani len uvidieť oblohu a trávu, ale zavesia ho za nohy odrežú mu hlavu a o pár sekúnd ho už obárajú?

Je strašné čo človek dokáže, a tie ázijské ***** zvlášť s ich beštiálnymi taktikami zabíjania zvierat. A my konzumenti to všetko podporujeme - niekto si kúpi kožuch nasiaknutý utrpením, iný kilo dobrej pečienky do rizota, ďaľší vajíčka z farmy kde nosnice držia na roštoch.

Celý svet je založený na tom, že jeden trpí a ten druhý má z toho osoh. Lepšie povedané zvieratá trpia a my máme z nich úžitok - veď ich aj voláme úžitkové zvieratá, nie? Pritom umučiť zviera len kvôli kožušine je skutočne ten najabsurdnejší zločin ktorý svojou beštialitou presne zodpovedá ľahostajnosti konzumenta a komerčnému šialenstvu výrobcu.

"Tak někdo běžte do prodejny na Slovensku, něco najděte, vyfoťte mobilem, a pošlete do různých novin a webů." = už vidím ako sa rôzne noviny a weby bijú o to aby mohli zverejniť nejakú fotku kožušinového kabáta visiaceho na vešiaku.

Jediná cesta - keďže ľudia sú nevychovateľní - je uzákoniť prísne zákony na ochranu zvierat, obmedziť a prísne kontrolovať dovoz z Ázie, zrušiť koncentráky = veľkofarmy hydiny a dobytka, podporiť drobných chovateľov a dedinčanov v produkcii mäsa mlieka a vajíčok za prísnych veterinármi kontrolovaných podmienok chovu zvierat /kvalitné ustajnenie, kŕmenie a humánne zabíjanie zvierat/.

A zase sme v začarovanom kruhu keďže aj "humánne" zabíjanie zvierat je zabíjaním a Homo Sapiens sa opäť približuje k svojmu veľkému vzoru Tyrannosaurus Rex.

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger