“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

27 februára 2013

Namiesto zábavného parku bude pri Humennom dobytok


Lokalita, kde chcela holandská spoločnosť Darc Leisure postaviť zábavný park Vtáčie údolie, vyzerá po rokoch rovnako, ako pred veľkolepou propagáciou projektu. Prešovský samosprávny kraj a Darc Leisure prerušili spoluprácu aj kontakty. Na pozemkoch, na ktorých sa mali podľa plánov zabávať státisíce návštevníkov parku, by sa mal pásť v blízkej budúcnosti dobytok.


HUMENNÉ. Prešlo viac ako päť rokov od chvíle, kedy Prešovský samosprávny kraj (PSK) a holandská spoločnosť Darc Leisure predstavili zámer spoločného projektu zábavného parku Vtáčie údolie pri Humennom.
Holanďania vtedy avizovali, že začať stavať chcú v máji 2008 a prvú časť zábavného parku otvoriť o rok neskôr. V tom čase odhadli celkovú výšku investície na 125 miliónov eur.
„Projekt išiel do stratena. Investor mal vláde preukázať schopnosť prefinancovať projekt, čo bola podmienka pre udelenie investičného stimulu. Celý proces išiel mimo nás. Podľa našich informácií sa tak nestalo a len podľa vývoja situácie a niektorých nezvratných krokov považujeme projekt za zastavený,“ uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
Dodala, že Holanďania ukončili spoluprácu s PSK bez vysvetlenia.

Námaha bez efektu

Podľa Fitzekovej kraj vypracoval urbanistickú štúdiu, geometrické plány a ocenil všetky pozemky. Pripravili 400 zmlúv s podielovými spoluvlastníkmi pozemkov v katastroch obcí Ptičie a Chlmec, ktoré ale na konci roka 2010 stratili platnosť.
Chceli sme vedieť, koľko stáli PSK všetky aktivity súvisiace s prípravou projektu. „Financie nemáme zosumarizované. Išlo hlavne o čas, ktorý sme tomu venovali. A ten sa nedá oceniť,“ reagovala. Podľa nej náklady neboli vysoké.
Podľa dohody mala byť kúpna cena za pozemky uhradená až po prevode vlastníckeho práva v prospech PSK. Peniaze určené na výkup pozemkov boli v rezervnom fonde, no po roku 2010 ich kraj investoval do iných projektov.

Investor sa obzerá inde

Kraj si stojí za tým, že pre úspech projektu, ktorý mal priniesť rozvoj cestovného ruchu a zamestnanosť v regióne, urobil maximum. Za neúspechom zámeru vidí hovorkyňa nahromadenie nepriaznivých okolností. Jeden z konateľov Darc Leisure zomrel, druhý ochorel.
„Takže postupne sme rokovali s úplne inými ľuďmi ako na začiatku,“ povedala Fitzeková.
Svoje urobila aj ekonomická kríza.
Iveta Henzélyová, konateľka Darc Leisure pre náš denník potvrdila, že spoločnosť od svojho zámeru zábavného parku na Slovensku neupustila. O tom, kde plánujú park postaviť, však hovoriť nechcela. Povedala len, že by to mal byť výletný zábavný park. No menší, ako plánovali pri Humennom.
PSK o tom nič nevie. „Keby mali záujem o lokalitu v našom regióne, zrejme by nás oslovili,“ reagovala Fitzeková.

Veria v agropotravinársky projekt

Marián Čorný (Smer), starosta obce Ptičie v okrese Humenné, blízko ktorej mal zábavný park stáť, potvrdil, že obyvatelia  s projektom už nepočítajú.
Spoliehajú sa na to, že si prácu nájdu v poľnohospodárskej výrobe. Lokalitu si pre svoj nový agropotravinársky projekt vyhliadol podnikateľ Ján Molnár. Plánuje poľnohospodársku prvovýrobu, chov hovädzieho dobytka a oviec.
„Ľudia veria, že ich pozemky budú obhospodarované. Poľnohospodárstvo je nám bližšie. Náš región je na to ako stvorený,“ povedal starosta.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Mam u prdele zábavne parky chápeš?

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger