“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

06 februára 2011

Leszek Kolakowski - Krivky rastu (časť prednášky)

Prvé vozidlo s výbušným motorom dosiahlo viac menej takú rýchlosť ako dobrý kôň. Parná lokomotíva bola o niečo rýchlejšia. Dnes čítame o skonštruovaní auta, ktoré prekonalo zvukovú bariéru. (Načo? Nevedno, ale poznamenajme, že priemerná rýchlosť áut V Londýne v hodinách dopravnej špičky je taká istá ako za kráľovnej Viktórie, kedy jazdili iba konské povozy a koče.) Od začiatku existencie ľudského rodu rýchlosť premiestňovania bola nemenná, začala sa zvyšovať iba koncom minulého storočia, aby dospela k tomu, čo sa deje dnes. Podobné zrýchlenia vidíme v rozličných oblastiach civilizácie.

Sledujeme – častejšie s obavou ako s príjemným vzrušením – rozmanité krivky rastu, niektoré z nich exponenciálne, v rozličných sférach života: počet ľudí na svete, množstvo škodlivých látok vo vzduchu a vo vode, zločinnosť s použitím násilia alebo bez neho, rýchlosť pohybu, produkcia kníh, časopisov, filmov, počet televíznych kanálov, obrovské metropoly a obrovské univerzity, ktoré sa nedajú spravovať, gigantické letiská, a so strachom myslíme na budúcnosť. Extrapolácie sú jednoduché, prirodzene, ale málo užitočné, pretože si môžeme byť istí, že tieto krivky väčšinou nemôžu stúpať do nekonečna – môžu prejsť do krivého S alebo katastrofálne padnúť. Vo všeobecnosti nevieme, ktorá z týchto možností je pravdepodobnejšia, v každom prípade prognózy demografov a chemikov nie sú potešujúce.

Jednoduchý príklad: predstavme si, že jedného dňa obyvatelia Indie a Číny dosiahnu takú istú životnú úroveň ako západná Európa a tie isté občianske slobody. Každý obyvateľ týchto krajín – dnes okolo dvoch miliárd ľudí – bude chcieť aspoň raz v živote navštíviť Anglicko, čo sa nezdá byť až taká extravagantná túžba. Vyrátajme si teraz koľko letísk veľkosti Heathrow by bolo treba postaviť, aby to bolo možné. Ale tieto letiská sa nepostavia, nedá sa to urobiť – a tak sa sny Indov a Číňanov nikdy nenaplnia.


Leszek Kolakowski, úryvok z prednášky, ktorá odznela na Varšavskej univerzite v roku 1997, OS 98/3

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger