“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

12 januára 2011

Kde hlásiť týranie zvierat.


Čo robiť ak vidíte týranie zvierat? Ak viete o zlých podmienkach, v ktorých sú zvieratá chované? Čo robiť?

Podľa Zákona na ochranu zvierat, na Slovensku už tri roky existujú kompetentné osoby, povinné zakročiť v prípade týrania zvierat – konkrétne v prípade porušenia zákona. Sú to Inšpektori ochrany zvierat (teda nie policajti) – pracovníci štátnej správy, menovaní vo všetkých okresoch na Slovensku. Ich kompetencie upravuje § 32 zákona na ochranu zvierat. Ide o Okresné úrady, pozor, konkrétne o odbory štátnej veterinárnej starostlivosti, ktoré reagujú na podnety občanov a aj sami realizujú programy ochrany zvierat. Inšpektormi sú štátni veterinárni lekári, vyškolení pre tento druh práce, povinní zasiahnuť v prípade potreby.

Mnohokrát sa stretávame s neochotou a nevôľou prípadmi sa zaoberať, čo je však individuálne a záleží od osobnosti jednotlivého inšpektora. V každom prípade, zákon prípady týrania riešiť prikazuje, vyhováranie a argumentovanie nepomáha. V prípade nespokojnosti možno podať sťažnosť na Krajský úrad – vyšší orgán štátnej správy, ktorý danú vec posúdi.

Ako ohlásiť týranie? Najlepšie písomne. Telefonické podanie nemusí byť realizované a nemáte istotu, ani doklad. Ak je vec súrna, jednoducho podanie odneste osobne na úrad, na podateľní Vám dajú na Vašu kópiu pečiatku, alebo napíšu „prevzal“, dátum a podpis osoby.

Nemusia to byť žiadne veľké oficiality, podanie môže byť napísané aj rukou, na akomkoľvek papieri, ale nezabudnite uviesť:

1) od koho ide podanie – Vašu úplnú adresu

2) komu ho podávate – adresu úradu (príkl.: Okresný úrad – odbor štátnej veterinárnej starostlivosť, Pražská 5, Šamorín)

3) dátum podania v závere

4) VEC, kde napíšte a podškrtnite: Sťažnosť vo veci podozrenia zo spáchania priestupku podľa Z8kona č.115/95 o ochrane zvierat.

Následne v podaní uveďte čo najviac podrobností, adresu a meno páchateľa. V závere uveďte, že chcete byť vyrozumení.

Poznámky:

*kópiu si však vždy dobre odložte!

* ak list posielate poštou, pošlite ho vždy doporučene, nezabúdajte na presné PSČ

* ak chcete zostať v anonymite, požiadajte o to v podaní, podľa ústavy máte právo na ochranu osobných údajov

Kde nájsť adresy?

V každom telefónnom zozname hľadajte číslo Okresného úradu. Zavolajte spojovateľku a spýtajte sa jej na kontakt na odbor veterinárne starostlivosti, prípadne aj priamo na poštovú adresu. Zapíšte si vždy kým ste hovorili a robte si poznámky, neskôr sa Vám môžu zísť.

V každom prípade sa vždy najprv presvedčte, či je prípad naozaj vážny a snažte sa zistiť čo najviac podrobností. Ak potrebujete súrne poradiť, kontaktujte nás.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Pri venceny psika nam presiel susedom za plod hnet sme to zbadali ze nam chyba a hladali sme hoo sused nas ista ja pocul ze vykrikujem epo psikovi atak poculi sme aj vystrel aj videli na vlasne oci ako nabija este dva krat nabyt zduchovku. Rano sme nasli psika podstreleneho.Psik podstupil operaciu mame aj vsetky ucti a papiere viete nam poradit ako postupovat? Ďakujem

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger