“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

13 apríla 2010

UKRADNI NĚCO Z PRÁCE

UKRADNI NĚCO Z PRÁCE

15. duben je „Steal something from work day“, tedy den, kdy si vezmeme zpátky něco z naší odcizené práce. Krást se nemá, ALE…

Možná se zeptáte

Není kradení nemorální?

Ano, krádež je nemorální. Proto by vám zaměstnavatelé měli platit plnou hodnotu práce, kterou pro ně děláte, ne jen podíl. Pokud si něco vezmete z pracoviště, nekratete, jednoduše si berete něco ze svého výdělku.

Je krádež něčeho v práci ilegální?
Technicky může být. Na druhou stranu otroctví bylo legální do prosince 1865.

Líbí se idea dne UKRADNI NĚCO Z PRÁCE, ale pracuji v lokální neziskovce, která se stará o oběti domácího násilí.
Pokud opravdu milujete místo kde pracujete, je pravděpodobné, že je podfinancované. To proto že pro-ziskové mega-korporace kumulují všechny zdroje! Čas navštívit pracoviště někoho jiného.

Když něco UKRADNU Z PRÁCE nestane se ze mě víc sobecký člověk?**
Pravděpodobně ne, obecně vzato lidé snadněji sdílejí věci pokud za ně nemusí směňovat svůj život. Takže to z vás ve skutečnosti může udělat velkorysejšího člověka.

Co by na to řekl Bůh?
Těžko říct, to je jeho věc. Vy se řiďte svým svědomím.

Ale nemůže KRADENÍ V PRÁCI destabilizovat ekonomiku? Co když se zhroutí trh. Nepřinese STEALING SOMETHING FROM WORK konec světa?

Děláš si srandu? Kdo dělá veškerou práci v této společnosti – šéfové, nebo pracovníci? Pokud by každá společnost zkrachovala a zítra bychom mohli dostat do rukou všechny prostředky, které hromadili, nemyslíte si, že bychom byli schopni je distribuovat více rozumně? Šéfové jsou šťastní, že nekrademe všechno.

Způsobí KRÁDEŽE NA PRACOVIŠTI reálnou sociální změnu? Neměli bychom se raději organizovat a jít ke kořenům problémů než jednat individuálně?
Možná jsi na něco kápnul/a. Ale nic ti nebrání organizovat se kolektivně. Můžete se třeba s kolegy koordinovat a sdílet šlohnuté věci. Na druhou stranu, co by dobrého by přineslo organizování se pokud se stále budeš bát vzít si co si zasloužíš? Nebo jinak, představ si pokud by jsme šli dál za braní věcí z našich pracovišť a vzali si naše pracoviště…

Proč je STEAL SOMETHING FROM WORK DAY 15. dubna?
Jak jistě většina zaměstnanců ví, každý den může být Steal Something From Work day, ale přece nebudeme nikoho nabádat k tomu aby kradl celý rok. Víc na www.stealfromwork.crimethinc.com

Nejtěžší zločin je ideozločin.

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger