“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

17 februára 2010

Japonští velrybáři zajali novozélandského ekologického aktivistu

Japonští velrybáři zajali novozélandského ekologického aktivistu

16. února/februára 2010 11:39

ADELAIDE (Austrálie) - Japonští velrybáři zadržují na jednom ze svých plavidel u břehů Antarktidy novozélandského aktivistu, který na palubu lodi vylezl s úmyslem zatknout jejího kapitána a předat velrybářům účet za potopení jedné z lodí aktivistů. Informovala o tom dnes agentura AP.

Japonští a novozélandští diplomaté se sešli, aby projednali další postup ohledně aktivisty Petera Bethuna, který vyšplhal na palubu lodi v údajné snaze zatknout jejího kapitána. Posádce předal také účet na tři miliony dolarů (57 milionů korun) za plavidlo Ady Gil, které se potopilo v lednu po srážce s lodí japonských velrybářů.

Mluvčí japonské vlády naznačil, že Bethune by mohl být převezen do Japonska a tam by mohl být podroben výslechu. "Jednáme na základě tohoto předpokladu. Dolaďujeme detaily, jak může být celá záležitost řešena podle japonských zákonů," uvedl mluvčí. Aktivistovi tak hrozí vězení a pokuta až 1100 dolarů.

Vniknutí na loď velrybářů je zatím posledním incidentem při potyčkách mezi ochránci zvířat a lovci velryb, kteří v antarktických vodách loví kytovce v rámci údajného vědeckého programu. Obě strany mezi sebou bojují vodními děly, lasery i moderními akustickými zbraněmi (vojenskú akustiku používajú len japonci). Několik plavidel již bylo při střetech poškozeno a zatím nejhorším incidentem bylo potopení lodi Ady Gil (loď organizácie Sea Shepherd) letos v lednu.

Zdroj: http://ekolist.cz/

Full english story: http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-100215-4.html
a http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-100215-1.html

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger