“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

25 septembra 2009

Kino Squat

Napadlo nás, že vám napíšeme zopár vecí ohľadom premietaní zaujímavých snímkov, či už dokumentárnych alebo iných. My sme sa rozhodli už zopár rokov dozadu, že je to výborný spôsob ako nadviazať kontakt s ľuďmi z okolia a priniesť do povedomia určité témy, ktoré nás trápia a o ktorých chceme rozprúdiť diskusiu. Či už je to ničenie ekosystémov, utrpenie zvierat, sociálne problémy... Začali sme dvojdňovým filmovým festivalom "Otvorme oči", kde sme premietli mnoho filmov k téme ochrany a záchrany zvierat z utrpenia priemyselnej nočnej mory. Na pozvanie sa s nami prišiel porozprávať aj Michal Kolesár.

Potom sme pokračovali od nového roku premietaním aspoň jedného filmu každý mesiac. Info o predošlých premietaniach nájdete v sekcii Akcie.

Teší nás, že aj v iných mestách ľudia dokážu ďalej posúvať informácie a robia premietania. Napríklad v Bratislave v klube Obluda sa pravidelne premietajú zaujímavé filmy. Rovnako v infoshope Krtková kolóna v Prahe, a najnovšie v novovzniknutom infoshope Revolver v Měčislavově 8 v Prahe 4 - Nuslích, ako aj v niektorých ďalších mestách.

Keďže robíme aj titulky na niektoré filmy v našej pracovnej dielni (a distre) WAFPRESS, prišlo nám logické vystúpiť mimo územie nášho mesta a zasquatovať aj iné priestory a mestá. Začali sme organizovať premietania okrem Humenného aj v iných mestách, napr. Vranov nad Topľou, alebo premietať aj na festivaloch "Festival na lúkach", "Fluff Fest".

Zopár mesiacov dozadu sme dostali štedrý príspevok z distra IDEOZLOČIN (http://shop.ideozlocin.cz/ ) na nový videoprojektor. Poskytlo nám to teraz nové možnosti, efektívnosť a flexibilitu pri organizovaní premietaní. Doteraz sme boli odkázaní na projektor od iných subjektov, napríklad z lokálnej knižnice, čo nám nedovoľovalo prenášať ho mimo tento priestor.

Budeme radi ak ľudia z východného Slovenska (v rámci našich možností aj mimo východ) s nami nadviažu kontakt (wafpress@wildmail.com) ...pokiaľ by mali záujem organizovať premietanie v ich meste a nemajú k dispozícii vlastný projektor, veľmi radi ich podporíme!

KINO SQUAT THE WORLD!



Zopár jednoduchých rád ako efektívne zorganizovať premietanie:
- nájsť vhodný priestor, bez poplatku (kultúrny dom, knižnica, cvč, klub alebo reštaurácia)
- vybrať vhodný film (alebo viac filmov) - inšpirovať sa môžete tu: www.anticopyright.tk
- mať k dispozícii videoprojektor a VCR, PC alebo notebook + repráky (najjednoduchšie je zohnať si priestor kde už projektor majú, napríklad knižnica)
- zabezpečiť náležitú reklamu pre vaše premietanie - to znamená plagáty, letáky, šírenie medzi známymi a kamarátmi/kami, propagácia cez blogy, fóra a informačné weby. Plagáty umiestnite na miestach, kde si myslíte, že prechádzajú ľudia, ktorých by váš film zaujímal - takisto do predajní a vzdelávacích inštitúcií. Je dobré udržiavať kontakt s miestnymi novinami alebo televíziou, ktoré vám môžu vytlačiť pozvánku pre vašu akciu
- efektívne je aj osobne pozvať nejakých ľudí (alebo formou pozvánky), napríklad zo škôl, alebo inštitúcií (závisí to od témy filmu)
- pamätajte, že premietanie dokáže zabezpečiť aj jeden človek, takže výhovorky si nechajte pre seba! ...samozrejme, keď to robí len jeden, nie je to zábava. Preto to organizujte aspoň dvaja, traja a rozdeľte si úlohy
- skúste si zabezpečiť prítomnosť novinárov alebo miestnej televízie na premietaní. Urobia vám reklamu pre vaše nasledujúce akcie a viac ľudí sa dozvie o téme, ktorú chcete premietaním prezentovať. Samozrejme nezabúdajte na nezávislé médiá
- pamätajte si, že pred začiatkom premietania, treba ľuďom priblížiť film a možno aj tému, ktorú im filmom chcete priblížiť. Pripravte si niekoľko viet na začiatok
- na konci, po premietaní, nechajte priestor pre diskusiu. Ľudia sa často hanbia niečo pýtať, takže začnite vy. Skúste povedať niekoľko vecí o tom, čo publikum práve videlo a začnite sa pýtať vy.
- pripravte si zopár viet nakoniec a priestor pre uvedenie vašej ďalšej akcie
- oslávte úspešné premietanie, nech to nie je pre vás práca, ale zábava!

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger