“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

12 januára 2009

Vták

Keď Slnko odišlo rozdávať radosť inam, zhliadla som vtáka. Na tom prekrásnom živom odkaze Slnka - žiarivo žltej oblohe - sa preháňal. Nakazil ma svojou slobodou a radosťou.. veľmi sa mi zachcelo byť vtákom - v lete sledovať ľudí a smiať sa na ich hlúposti.. ráno sa zobúdzať za spevu svojich bratov a sestier a robiť všetko len pre svoje a živobytie ostatných členov svojej malej komunity.. nie, nemám poňatia o "vtáčích povinnostiach", viem o nich akurát to, že majú nohy, zobák, krídla, vnútorné orgány a perie, ale verím, že taký hlúpy systém práce a vôbec celý systém, ktorý denne zažívame "dokázal" vymyslieť len ľudský druh.
Z ich letu však možno vyčítať všetko, celý ich život - tú nespútanosť, ich spolupatričnosť s Oblohou a Zemou, ich neobmedzenú, ich absolútnu stotožnenosť so životom. Teší ma pomyslenie, že im nič neuniká - vedia o každom jednom pohybe jednotlivého Oblaku, vždy vedia, ktorým smerom fúka Vietor, vidia Slnko v každú dennú hodinu - neujde im jediná jeho krásna póza.
..tie neúnavné rýchle pohyby krídel, ktoré ani náhodou neodzrkadľujú rýchly životný štýl, ale chuť spoznať diaľky, vychutnať si bezstarostný stav beztiaže..
Možno toho malého hravého tvora trápilo nič, alebo ho naopak trápilo lietadlo, ktoré letelo nad ním, veľký znečisťujúci komín i bitúnok, ktorý mal na dohľad.
Dodával Oblohe zvláštnu plynúcu náladu, rovnako ako Oblaky, ktoré sa po nej vliekli s trpezlivou pomalosťou, akoby ma chceli počkať.. a ja doteraz ľutujem, že som nešla.. som tiež len obyčajný prízemný človek, ktorý na Oblohu nedočiahne ani len v myšlienkach..
Ako rada by som sa v tom veselo žiarivom pozadí našich životov rozplynula a dotvárala kulisy Slnku, Kvetom, Tráve, Stromom, Hviezdam, Vtákom a ostatným živým tvorom..
Obloha bola plná protikladov - na jednej strane čistá ako láska a na strane druhej búrlivá ako ľudskosť.. avšak sú to protiklady, ktoré zabezpečujú rovnováhu.. Obloha vie, čo robí...

-hnedovlasá-

2 komentáre:

Bambi povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

nice

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger