“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

01 decembra 2008

Zapatisti: Prednáška Ernesta Lendesmu

Ernesto Lendesma je riaditelom mexickej organizace Capise (Centro de analysis politico y investigaciones sociales y economicas), ktora uzko spolupracuje so zapatistami (ide o autonomne komunity prevazne domorodych indianov zijucich v mexickom state Chiapas). Organizacia Capise monitoruje militarizaciu Chiapasu, sleduje a zrejme i pacifikuje konflikty mezi zapatistickymi komunitami a susednymi protizapatistickymi (mexickej vlade vernymi) komunitami, monitoruje narusovanie autonomie zapatistickych komunit, organizuje celosvetove stretnutia zapatistov s ludmi z celeho sveta, spravuje socialne centrum Tierraydentro atd.

Ponuka sa ojedinela moznost dozvediet se nieco o zapatistoch a situacii v Chiapase z prvej ruky - od niekoho, kdo je s nimi v kazdodennom kontakte.

Ernesto Ledesma je akousi pravou rukou vzburenych zapatistov v Chiapaskom San Cristobalu de las Casas. Tam sa opatovne a do nebezpecnej miery rozrastla vojenska prítomnost tak mexickej armady (prevazne jej specialnych zloziek), ako aj paramilitarnych protizapatistickych skupin a kde teda vyraznou mierou eskaluje nasilie.

Zapatisti pri boji za prava domorodych obyvatelov Mexika kladu doraz najma na prava na kulturnu odlisnost, ludsku dostojnost a ludskost.

Zapatisticke hnutie dnes predstavuje ve svete ojedinely fenomen. Hovori sa o nom ako o globalnom hnuti. Pomohlo mnohym chudobnym povodnym chiapaskym indianom k pode a iez inspirovalo cely rad indianskych a socialnich spolkov k sebavedomiu. Zapatizmus v podstate inicioval vznik "social movement network" v Mexiku, ktory apeluje na obciansku spolocnost.

Preco turne po Europe? Akonahle zapatisti v roku 1994 otvorene povstali, ihned se dovolavali mezinarodneho sledovania konflitku, ktore jedine moze odvratit silnu represiu ze strany mexickej armady a vlady. To sa im aj podarilo, zapatisti sa stali sucastou celosvetovej diskusie a vdaka tomu mohli prezit. O kazdom kroku armady, policie, ci znepriatelenych prislusnikov vlade lojalnych skupin sa prostrednictvom medii dozveda cely svet, ktory nasledne reaguje (tlaci na mexicku ambasadu, pise peticie, demonstruje a pod.).

Aj tlak europskej verejnosti znemoznuje mexickej vlade zapatistov zlikvidovat. To je tiez jeden z dovodov, preco sa Ernesto Lendesma pustil do prednaskoveho turne po Europe (hoci nie je priamo zapatistom, len s nimi uzko spolupravuje), akonahle mexicka armada opat spustila ofenzivu. Jeho cielom je informovat ludi o tom, co sa deje v jeho domovine.

Prednaska s videoprojekciou sa uskutocni v Bratislave v nedelu 4. maja v pube U Očka (Karpatská 3, BA) o 18:00 h.

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger