“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

02 decembra 2008

Niekoľko faktov k sebaobrane

BEŽNÉ MANÉVRE

Útoky obyčajne začínajú pýtaním sa na smer alebo čas. Útočník využíva tento čas na zistenie, akou obeťou by si bola. Je dôležité byť sebavedomá; nemusíš byť nepriateľská, ale mala by si byť v pozore. Pevné vystúpenie v tomto bode zastaví útok ešte predtým, než začne.

Vina

Táto hra je pokusom získať si tvoju sympatiu alebo pomoc s niečím alebo nechať ťa cítiť sa vinnou za tvoje sebavedomie. Buď pripravená na tento manéver. Je najbežnejší a veľmi efektívny k dostaniu ženy, aby otvorili dvere, zastavili auto alebo inak sa dostali do problémov. Ak si nie si istá, či tá osoba skutočne potrebuje pomôcť, premysli si alternatívny spôsob pomoci tak, aby si sa nepriviedla do nebezpečenstva.

Lichôtka

Toto tiež zaujíma mnoho foriem. Nelichotia nám len o tom ako vyzeráme, ale aj o našich intelekte alebo talentoch. Daj si pozor na ľudí, ktorí prídu pred tvoje dvere s neočakávanými kvetmi alebo balíkmi pre teba. Nie je to len lichotením, ale vzbudzuje to v nás aj zvedavosť. Tiež si dávaj pozor na telefonáty, ktoré začínajú takto: "Bola si vybraná...". Je to bežný začiatok obscénneho telefonátu.

ZASTRAŠOVANIE

Niektoré formy ako zbrane sú očividné. Iné formy zahŕňajú prísnosť alebo tón autority zo strany útočníka. Muž sa môže pokúsiť vstúpiť do vášho domu tvrdením, že je z telekomunikačnej spoločnosti alebo z nejakého iného legitímneho dôvodu a reagujúc mrzuto a netrpezlivo, ak mu nedovolíte vstúpiť alebo si dovolíte to prekontrolovať. Tento tón stačí, aby sa niektorí ľudia vzdali opatrnosti. Nenechaj sa zastrašovať. Príbuzní, profesionáli, muži v uniformách sa budú pokúšať použiť svoju pozíciu autority, aby vás zastrašili. Správaj sa podľa svojej vlastnej vnímavosti a úsudku.

Deti radi hrajú výmenu úloh. Zastrašovanie je dobrá vec, na ktorej (proti ktorej) by si mala pracovať.

REAKCIE NA SEBAVEDOMÉ SPRÁVANIE

Kedykoľvek sa bránime manévru alebo konfrontujeme niekoho pre jeho správanie sa, je dosť možné, že dostaneme negatívnu reakciu. Môže sa ti dostať nadávok ako šialená alebo paranoidná v pokuse ťa zmiasť alebo potrestať. Očakávaj takú reakciu. Potom nebude mať žiaden efekt.

PREDBEŽNÉ OPATRENIA

Na ulici

1. Nemaj pri sebe príliš veľa balíkov, kabeliek, kníh. Ak nesieš balíky a zaútočia na teba, zhoď ich alebo ich hoď na útočníka. Nie sú hodnotnejšie než ty. Nečakané vyprázdňovanie vnútra kabelky alebo tašky, môže zmiasť útočníka a dať vám čas na útek.

2. Oboznámte sa s vecami, ktoré máte pri sebe - ako napr. kľúče (držané medzi prstami), zapálená cigareta, hrany kníh. Maj ich vo svojej ruke - nie na dne vrecka alebo tašky. Taktiež si všimni možné zbrane na ulici.

3. Ak nosíš kabelku, maj ju zastrčenú pod rukou. Nikdy si nepočítaj peniaze na ulici.

4. Zmapuj si trasu, po ktorej často chodíš. Poznaj, kde sú telefóny, ako aj miesta, kde by si mohla utiecť, večierky, susedia ochotní pomôcť. Poznaj taktiež nebezpečné miesta, takže budeš ísť vedomou trasou. Maj vždycky na pamäti bezpečné miesta - nečakaj na čas, kedy budeš v problémoch nútená o nich rozmýšľať.

5. Ak si myslíš, že ťa niekto prenasleduje, skús si to najprv zistiť. Pozri sa za seba. Využi tiene alebo okná obchodov ako zrkadlá. Zmeň svoju rýchlosť alebo prejdi na druhú stranu cesty, aby si videla, či ťa nasleduje. Avšak nechoď dookola vyzerajúc bojazlivo; to ťa označí za obeť.

Raz keď si si istá, že si prenasledovaná, je niekoľko vecí, ktoré môžeš urobiť. Choď blízko obrubníka a ak to bude praktické, tak do premávky, aby si pritiahla pozornosť. Choď na najbližšie bezpečné miesto, ale nechoď domov. Azda nechceš, aby ťa útočník nasledoval až domov alebo aby vedel kde bývaš. Ak bežíš, KRIČ pritom a bež na nejaké určené miesto. Možno sa rozhodneš ich konfrontovať. Ak hrozí útok, je toto dobrý ťah. Budeš im stáť tvárou v tvár, a nie zozadu. Sebavedomý postoj ich môže odradiť.

Ak si prenasledovaná autom, choď opačným smerom. Bude to autu trvať dlhšie, aby otočil.

6. Choď poblízko obrubníka ďalej od budov a alejí. Avšak daj si pozor, aby si nebola príliš blízko pri zaparkovaných autách. Daj si pozor na autá, ktoré viackrát prejdú popri tebe; začni hľadať alternatívnu trasu alebo bezpečné miesto.

7. Daj si pozor pred konverzáciami na ulici. Ak si neprajšeš rozprávať s niekým kto začne, povedz mu zdvorilo alebo pevne, že sa s ním nechceš zhovárať. Daj si pozor, aby si neodpovedala na každú jeho otázku alebo vyhlásenie, lebo by si tak snáď mohla "zapadnút" do konverzácie s ním. To je bežný manéver. Urob a povedz len to, čo chceš ty! Ak ti tvoja intuícia hovorí, že niečo nie je v poriadku, ver jej. Praktizuj túto scénu, ak s ňou máš problémy.

Doma

1. Je dôležité, aby si bola schopná dostať sa do domu rýchlo, keďže mnoho útokov sa stáva u dverí. Vždy maj pripravené svoje kľúče. Označ si svoj kľúč s plastickým nástavcom alebo farbou, aby si ho mohla rýchlo nájsť. Ak ťa niekto prenasleduje, nechoď domov, iba ak nie je iná možnosť.

2. Ak ťa niekto zastaví v tvojom dome alebo v loby alebo na chodbe v budove, krič POŽIAR radšej než POMOC!, aby si upozornila na pomoc.

3. Daj si pozor na miesta, kde by sa mohli ukrývať útočníci a okolo tvojho domu. Zabezpeč dobré osvetlenie pri vstupe do tvojho bývania.

4. Ak prekvapíš votrelca vo svojom dome, nezablokuj ho. Daj mu veideť, že dvere sú voľné.

5. Maj jeden alebo dva zámky pripravené na každé dvere. Zaklápacie zámky nie sú obyčajne vhodné. Zabezpeč, aby samé dvere boli bezpečné. Zraniteľné okná by tiež mali mať zámok. Je tiež dobrý nápad zavesiť zvončeky alebo podobné objekty pred okná a/alebo dvere, aby ťa upozornili, keď niekto vchádza dnu.

6. Nemaj pri sebe kľúče so žiadnou identifikáciou. Ak ich stratíš alebo ti ich ukradnú a je pri nich nejaká identifikácia, vymeň si ihneď zámky.

7. NIKDY neotváraj dvere, keď nevieš kto tam je. Necíť sa trápne pýtať sa otázky, skontroluj dôkladne ich identifikačnú kartu alebo zavolaj spoločnosti pri neočakávaných balíčkoch alebo o osobe, ktorá prišla čítať tvoj meter (plynový,...).

8. Nedávaj svoju adresu cudzincom alebo nevedomky ju nevkladaj spolu so svojím menom do inzerátov, poznámok, atď.

9. Nenechávaj kľúče na obzvlášť známych miestach - ako napríklad pod rohoškou pred dverami. Votrelci o nich tiež premýšľali.

10. Nenechávaj odkazy vo forme poznámok, že či si vonku, kedy prídeš, či budeš sama.

11. Keď vstupuješ do budovy, nevpusť dnu cudzinca za tebou. Je zložité zabrániť mu vstup, ale daj si to ako zásadu. Ak tam má legitímny vstup, dostane sa tam aj bez tvojej pomoci.

12. Ak sa niečo nezdá byť v poriadku, keď ideš domov (napríklad dvere nie sú dvakrát zamknuté), urob predbežné opatrenia predtým, než slepo vstúpiš.

13. Zisti si, kde sú v tvojom dome veci, ktoré by mohli byť použité ako zbrane. Drž si jednu špeciálnu pri svojej posteli.

Doprava

1. Nevstupuj alebo nezostávaj sama v električke/metre, ak sa tomu môžeš vyhnúť.

2. Ak máš auto, pred vstupom vždy skontroluj zadné sedadlá. Maj vždy pripravené kľúče, keď k nemu pristupuješ. Keď jazdíš, je dobré mať na mnohých miestach uzamknuté dvere a zatvorené okná (alebo pripravené ich rýchlo zatvoriť). Útočníci môžu naskočiť, keď stojíš na červenú.

3. Ak jazdíš sama a iné auto signalizuje na pomoc, zájdi k najbližšiemu telefónu a zožeň pre nich pomoc, radšej než by si mala zastavovať. Ak ti niekto dáva signál, že je niečo zlé s tvojim autom, skús sa dostať na bezpečné mesto predtým, než si to skontroluješ. Buď v pozore a v základe sa riaď svojou intuíciou.

4. Ak ťa niekto otravuje vo verejnej doprave a iní sú nablízku, PREHOVOR. Muži, ktorí obchytkávajú ženy v autobusoch a metre, hľadajú bezpečnosť masy; ak ich zviditeľníš, je to pre nich obyčajne devastujúce.

Telefón

1. Maj po ruke čísla na políciu a požiarnikov.

2. Nedávaj bez rozmýšľania niekomu svoje číslo. Ak máš pochybnosť, radšej si vypýtaj od tej osoby číslo a zavolaj ty.

3. Ak máš obscénny telefonát, okamžite zlož alebo zapískaj do telefónu policajnou píšťalkou.

4. Nikdy nedávaj osobné informácie o sebe alebo iných cudzincovi na telefóne. Nemusíš odpovedať nikomu, ani polícii. Nie je to vždy jednoduché ako to znie. Napríklad, ak ti niekto volá a hneď sa pýta "Kto je tam?" alebo "Je tam 482 887?". Ak nebudeš v pozore, dáš im informácie skôr, než si to všimneš. Ak niekto, koho nepoznáš, volá niekoho kto žije s tebou, nedávaj mu žiaden druh informácie, kde by tá osoba mohla byť. Daj mu číslo, kde by ich mohli zastihnúť a potom zavolaj svojej kamarátke(ovi).

Niekoľko základných zbraní a cieľov

Zbraň

- tvoj hlas je jednou z tvojich najdôležitejších zbraní. KRIČ

- kolená

- lakte

- hlava (zozadu)

- zuby na kusanie

- nohy - chodidlo, ball of foot, päta

- prsty - na pichanie, na škrabanie

- zákald dlane

- päsť(nauč sa správnu päsť a úder)

Cieľ

Genitálie, rebrá, obličky

Nos, brada, chrup; rebrá, solar plexus

Toho tvár, kto ťa chytí zozadu

Vajcia,

Koleno, brada

Chodidlo, kľúčna kosť alebo koleno niekoho, kto útočí zozadu

Hrtan, oči

Tvár

Brada, nos, spánok

Solar plexus, spánok, nos, rebrá

HLAVNÉ CIELE: OČI, HRTAN, SLABINY, KOLENÁ

Bežné útoky

Škrtenie - zozadu alebo spredu - zhlboka sa nadýchni a zakrč svoju bradu, aby si si ochránila dýchaciu trubicu.

Spredu - jeho ruky sú zamestnané. Tvoje ruky a nohy sú voľné. Použi svoje prsty na oči a jamku jeho hrtanu. Použi kolená na slabiny alebo solar plexus. Použi nohy proti jeho kľúčnej kosti, kolenám alebo chodidlu. Chyť vajcia a potiahni. Použi ruky proti ušiam alebo na škrabanie tváre.

Zozadu - Použi lakeť na rebrá, solar plexus alebo slabiny.

Použi päsť na úder alebo ruky na chytenie slabín. Našliapni na chodidlo, odri kľúčnu kosť. Stoč sa s prvou možnosťou.

Útok zozadu - pokús sa zistiť motív útočníka. Ak je to znásilnenie, bude musieť zameniť pozície, čo ti dáva lepšiu šancu k úniku.

Chyty - ak ťa nejaká osoba chytí za zápästie, EŠTE VŽDY JE TVOJ ZVYŠOK VOĽNÝ. Nestrácaj čas vyslobodzovaním sa, iba ak ti môže pomôcť rýchle otočenie jeho palca na oslobodenie sa. Kopni ho do kolena a použi údery opísané vyššie.

Akékoľvek údery použiješ, zopakuj ich, ak to bude potrebné. Tiež si zapamätaj, že muži hneď nedávajú najavo svoju bolesť. Môžeš mať lepší efekt, než si myslíš.

O zbraniach

Najlepšia zbraň, ktorú máš, je tá, ktorá nevyzerá ako zbraň. Akúkoľvek zbraň používaš, je tu riziko, že ti ju útočník zoberie a použije ju proti tebe. Maj zbrane pripravené a veď, čo s nimi treba urobiť.

Pokús sa nedať najavo svoje zbrane, aby nevedel čo máš v úmysle. Napríklad zrolovaný magazín alebo hrana knihy vyzerajú nevinne, ale môžu priniesť efektívny úder proti hrtanu, spánku alebo tvári. Vriaca voda môže zastrašiť útočníka, hoci aj vo forme kávy. Domové kľúče držané medzi prstami v pästi môžu byť použité pre údery do tváre a hrtanu.

Trénuj sa v hľadaní zbraní okolo seba. Tento týždeň sprav zopár zmien vo svojom prostredí alebo správaní, ktoré prispejú k tvojmu bezpečiu. Založ si ten zámok, vymeň žiarovku na chodbe, označ si kľúče.

Z diy vydanej brožúrky kolektívu Wild and Free

"Niekoľko faktov k sebaobrane"

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger