“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

10 decembra 2008

Domorodci z kmeňa Penan postavili blokádu na prístupovej ceste

Komunity Penan z regiónu Sarawak, Malajzia, zorganizovali cestnú blokádu proti drevo-ťažbárskej firme Interhill v pokuse zastaviť ničenie ich posledných zostávajúcich dažďových pralesov.
Penan zorganizovali blokádu potom, čo vyjednávania so zástupcami Interhillu vo firemnom drevorubačskom tábore zlyhali.
"Žiadame Interhill, aby ste rešpektovali naše Pôvodné Tradičné Práva a zastavili ťažbu našich zostávajúcich pôvodných lesov," povedal hovorca komunity Penan.

Blokádu organizujú v území Stredného Baramu v regióne Sarawak komunity Ba Abang, Long Item, Long Kawi and Long Pakan. Podobná blokáda bola postavená v tejto lokalite v júni 2006, lenže bola demontovaná políciou po dvoch týždňoch.
Táto blokáda nasleduje krátko po tom, čo Penanské ženy zdvihli alarmujúci hlas o prípadoch sexuálneho zneužívania a násilia pochádzajúceho od drevorubačov, zamestnancov firmy Interhill, v tomto regióne.
Kmeň Penan sú nomádski zberači-lovci. Mnohí ale teraz žijú v trvalých usadlostiach, lenže naďalej ich život závisí na lese.
Interhill je malajská korporácia, ktorá ťaží pôvodné dažďové pralesy v Sarawaku od sedemdesiatych rokov minulého storočia.

Viac detailných podrobností: www.survival-international.org

Zdroj:
http://earthfirst.org.uk/actionreports/node/21573
http://www.bmf.ch/en/en_index.html

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger