“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

30 novembra 2008

Rozsudok Jeffreyho "Free" Luersa znížený na 10 rokov

Február 28, 2008 (Eugene, Oregon, USA) - Dnes ráno o 9:00 v Lane County Circuit Court sa konalo pojednávanie o prehodnotení rozsudku pre Jeffreyho Luersa pred sudcom Billingsom. Nasledovalo to po vyjadrení apelačného odvolacieho súdu v Oregone vo februári 2007, že pôvodný rozsudok 22 rokov a 8 mesiacov od sudcu Lyle Velure bol nelegálny a apelačný súd poslal prípad späť do Lane County Circuit Court na prehodnotenie. Následne po rozhodnutí apelačného súdu, rokovania vyústili do dnešného rozhodnutia o znížení rozsudku pre Luersa na 10 rokov, čo presunulo jeho dátum prepustenia na neskorý december 2009.

V júni 2001, vtedy 23 ročný Jeffrey "Free" Luers bol uväznený za podpálenie troch džípov v jednej predajni áut v meste Eugene v USA. Chcel tým zvýšiť povedomie o globálnom otepľovaní a o úlohe, ktorú v tom hrajú veľké športové autá (SUV). Napriek tomu, že táto akcia nikoho nezranila a spôsobila škodu len 28000 dolárov, a tie autá boli neskôr opravené a predané, Luers dostal drakonický rozsudok od sudcu Velure.

Luers si získal podporu lokálne ako aj po celom svete ako politický väzeň. Je všeobecne známe, že Luers obdržal takýto drastický rozsudok kvôli politickej povahe jeho akcie. Ako následok jeho pôvodného rozsudku, Amnesty International a Eugene Human Rights Commission (EHRC) vydali listy podpory citujúc, že rozsudok sa zdá byť politicky motivovaný. Počas priebehu jeho súdneho konania polícia a žalobca vydali vyhlásenia, ktoré naznačovali, že pred súdom stoja Luersove politické názory a nielen jeho akcie. Jeho obhajoba úspešne dokázala, že s dôkazmi bolo manipulované, že polícia klamala a že žalobca zmanipuloval dôkazy, aby dostal povolenie pre legálnu prehliadku jeho domu. Luers dostal taký rozsudok, ktorý bol zrejme adresovaný nielen jemu, ale aj aktivistom bojujúcim za záchranu prírody a za sociálnu spravodlivosť, že aj symbolický čin zničenia majetku môže byť potrestaný tvrdšie než mnohé zločiny proti osobám.

Pred jeho uväznením bol Luers veľmi rešpektovaný komunitný aktivista v Eugene, Oregon. Účastnil sa záchrany lesov a varenia jedla zadarmo pre bezdomovcov. Aj vo väzení zostal aktívny, často píšuc novinové články a mesačné zásielky k jeho rastúcemu počtu podporovateľov. S dátumom prepustenia v dohľadne, Luersova budúcnosť je svetlá a plánuje uskutočňovať kurzy a teší sa na zdieľanie kvalitných chvíľ so svojou rodinou a so svojimi milovanými.

Vyhlásenie od Jeffreyho Luersa:

"Cítim, že dnes bolo zo mňa a mojich blízkych zložené veľké bremeno. Zatiaľ čo si stále myslím, že môj nový rozsudok je ešte vždy odrazom môjho aktivizmu a nesúhlasu, ako môjho skutočného zločinu; teším sa na svoj bližší dátum prepustenia.

Som hrdý na mnohé veci, ktoré som dokázal uskutočniť, zatiaľ čo som bol uväznený, vrátane presiahnutia oceánov a hraníc k zvýšeniu povedomia o globálnom otepľovaní a pomoc v boji proti sociálnej nespravodlivosti.

Som vďačný mojej rodine, priateľom a tisícom podporovateľov a spoluaktivistov z celého sveta, ktorí stáli pri mne od prvého dňa. A hlavne chcem poďakovať mojim obhajcom a priateľom Lauren Regan, Misha Dunlap a Shawn Wiley za ich nevzdávanie sa dostať ma von skôr než o tých 22 rokov.

Môžem šťastný povedať, že táto cesta je skoro u konca a že prídem čoskoro domov."

Pre viac informácií, navštívte www.cldc.org a www.freejeffluers.org

Napíšte Jeffovi:

Jeffrey Luers # 1306729

Lane County Adult Corrections

101 West 5th Ave

Eugene, OR 97401-2695

USA


Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger