“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

06 novembra 2008

16. október - Svetový deň boja proti Mc Donalds

Vždy, keď odporcovia McDonalds protestujú proti niektorej nablýskanej prevádzke, znesie sa na ich hlavy tvrdá kritika zo strany veľkých estétov: "McDonalds vám vadí, ale malých, zastrčených mäsiarskych obchodíkov si nevšímate!"

Táto námietka mieri priamo k jadru veci, i keď trochu inak. Estéti sa previňujú proti jednému zo základných pravidiel estetiky, ktoré hovorí, že obsah čohokoľvek by mal byť v súlade s formou, ktorou je prezentovaný. Inými slovami: špinavý obsah má mať nečistú formu, zatiaľ čo forma kryštálová by mala byť doprovodom priezračných obsahov. Ak je to ale naopak, jedná sa buď o neprofesionalitu, alebo pokrytectvo.

McDonalds nikto neviní z neprofesionality. Práve naopak, vo vnútri prevádzok dochádza ku kúzelnej premene utrpenia zvierat na pokus o estetický zážitok. Vojensky organizované chovy, mučivé transporty a následné priemyselné bitúnky sa majú premeniť do podoby posedenia v prostredí, ktoré môže byť menej náročným zákazníkom vnímané aj ako prostredie kultúrne. Stres, krv a pach hromadnej smrti tu majú byť premenené do podoby rodinnej idylky, príjemného posedenia a príjemnej atmosféry.

McDonalds sa stal jedným z najúspešnejších symbolov spoločnosti, v ktorej je konzumu priznané ústredné miesto v hodnotách. Tieto podniky servírujú mäso a krv v podobe nového boha, boha prosperity. Noví veriaci tu prijímajú hamburger a coca-colu ako novodobý kult, ktorý sa točí okolo zážitkov zažitých v prevoňaných priestoroch.

McDonaldizácia vzdiaľuje ľudí od skutočného sveta a prenáša ich do sveta veľmi starostlivo vybraných ilúzií. Bolesť a strach a strojové likvidovanie zvierat sú tu viac alebo menej premieňané na pohodu, elegantnosť a nezáväznosť príjemného posedenia.

Preto sa aj my pripájame k podpore ľudí, ekologických aktivistov, ochrancov zvierat, ktorí v tento a nie len v tento deň vystupujú proti monopolnej spoločnosti, ktorej konzumná politika ukazuje, aký svet v skutočnosti nemá byť.

Nech už si tento problém uvedomujeme alebo nie, McDonalds je koncern, ktorý bez ohľadu na naše životy, životy zvierat a prírodu:

- produkuje toxické odpady a silne znečisťuje životné prostredie

- ponúka nezdravé jedlo, ktoré je príčinou väčšiny civilizačných chorôb

- pri svojej reklame zneužíva vplyv na deti

- drancuje obmedzené prírodné zdroje a suroviny

- vytláča miestne kultúrne zvyklosti

- má podiel na zabíjaní miliónov zvierat

...a je len jeden z mnohých!...

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger