“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

28 marca 2012

Biosphere – prvý kooperatívny kolektív na východnom Slovensku.

V minulých dňoch sa na východnom Slovensku rozbehol zaujímavý samosprávny projekt.
Ide o vytvorenie kooperatívneho kolektívu Biosphere, ktorý sa začal aktívne zaoberať predajom solidárnej bio Fairtrade kávy pochádzajúcej zo samosprávnych družstiev z Juhovýchodného mexického štátu Chiapas. Jedným z hlavných cieľov projektu je možnosť aktívne podporovať domorodých indiánskych obyvateľov v ich snahe zlepšiť svoje sociálne podmienky. Ako Zapatisti sa od roku 1991 snažia o zmenu sociálnej situácie.

Káva je druhým najrozšírenejším obchodným artiklom na svete. Je zaujímavé sledovať nastavenie systému riadenia činnosti získavania kávy od roľníkov a pestovateľov až po samotný predaj organizovaný často krát nadnárodnými korporáciami. Taký to systém je nielenže nehumánny, ale v konečnom dôsledku predstavuje minimálny zisk pre tých, ktorí odvedú pri tejto činnosti najviac práce. Preto je nutné riešiť a podporovať samovznikajúce malé kolektívy, ktorých snahou je ponúkať na trhu čistú ekologicky prospešnú bio kávu, ktorá je ohodnotená skutočným solidárnym spôsobom.

Popri zapatistickej káve sa podobne propagujú i ďalšie druhy kávy a čajov od družstiev a kolektívov z Hondurasu, Kostariky a Brazílie. Podľa kolektívu Biosphere je dôležité sa postupne zaraďovať a získavať skúsenosti pri stále sa rozrastajúcej skupine kolektívov, družstiev, komunít a samosprávnych firiem, ktorých obchodná politika je zameraná predovšetkým na podporu miestneho obyvateľstva, rozvoja sociálnych a základných životných aktivít a férového obchodu.

Takéto skúsenosti by mali významne pomôcť k realizácii a tvorbe kolektívnych aktivít priamo u nás na východe Slovenska, kde sa chceme spolupodieľať na možnostiach ich realizácie, tvorby a podpory predovšetkým v potravinovej oblasti, tvrdia členovia kolektívu.

V neposlednej rade sa kooperatíva Biosphere chystá v budúcnosti pokračovať v zabehnutej činnosti propagácie zdravého vegánskeho spôsobu stravovania a vytvárania podmienok a podporovanie miestnych lokálnych pestovateľov a predajcov ovocia, zeleniny, pre samozásobiteľstvo miestnych komunít.



Viac informácii získate na www.biosphere.tk



Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger