“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

15 mája 2011

Thor Steinar patrí Arabom, neonacisti sú pobúrení

Neonacisti prišli o svoju obľúbenú módnu značku.

Výrobcu oblečenia značky Thor Steinar, firmu MediaTex GmbH z braniborského mestečka Königs Wusterhausenu, prevzal investor z Dubaja. Neonacisti už začali vyzývať na bojkot značky.

K zmene majetkových pomerov prišlo už vlani v novembri. V obchodnom registri súdu v Postupime sa vedľa doterajšieho výkonného riaditeľa Uve Meusela uvádza aj meno Mohammeda W. Aweidaha, narodeného v Spojených arabských emirátoch. Upozornil na to český týždenník Týden.

Pôvodný majiteľ Meusel nemeckým médiám poskytol iba stručné vyjadrenie. Po 20 rokoch obchodov v Nemecku plánuje podnik expanziu do Severnej Ameriky, Ruska, Ázie a pobaltských krajín. Viac hovoriť nechcel.

Problematický Steinar

O viacerých známych značkách sa hovorilo, alebo hovorí, že ich kúpou sa podporujú neonacistické aktivity. Najznámejšou bol práve medzinárodný Thor Steinar.

Eighty-Eight

Slováci majú vlastný Thor Steinar - značku Eighty-Eightväčší obrázokAutor: http://sts.tym.sk/

Mnohí experti sa zhodovali, že Thor Steinar vo svojom názve aj dizajne zámerne koketuje s mýticko-germánskymi symbolmi. Práve preto je na pravicovej scéne veľmi obľúbená a slúži k vzájomnej identifikácií ich členov.

Názov Thor Steinar je zložený zo slova Thor, čo je severský boh vojny a mena Steinar, ktorý bol nacistickým generálom počas druhej svetovej vojny. Pôvodné logo značky Thor Steinar úrady v Nemecku zakázali kvôli podozreniu propagácie fašizmu a nacizmu.

Thor Steinar podľa internetových zdrojov prezentovali napríklad Axel Kopelka a Uwe Meusea. Nemec Kopelka sa pritom mal zúčastňovať neonacistických zrazov a aktivít.

Výrobcovia značky však v minulosti dementovali, že by mali kontakty na extrémnu pravicovú scénu a verejne vystupovali ako apolitická firma.

Podobné značky na Slovensku

Na Slovensku a v Česku pôsobí podľa internetových zdrojov niekoľko spoločností zameraných na výrobu oblečenia, ktoré si ako svoju značku vybrali neonacistickú symboliku. Polícia pri raziách po vražde študenta Daniela Tupého zhabala viacero kusov oblečenia týchto značiek.

Rogel

Slovenskú značku Eighty-Eight propaguje aj Rastislav Rogelväčší obrázokAutor: Security-society.org

Príkladom je slovenská spoločnosť Eighty-eight, ktorá má už spomínaný symbol 88 priamo v názve. V pozícií modelov prvej kolekcie Eighty-eight sa objavili viacerí aktívni neonacisti, medzi inými aj dabingový herec a spevák Rasitlav Rogel stíhaný z propagácie fašizmu.

Na to, že číslo 88 môže byť zástupným symbolom pre nacistický pozdrav Heil Hitler, upozornil vo svojom manuáli pre českých policajtov odborník na extrémizmus Miroslav Mareš z brnenskej Masarykovej univerzity. Kombinácia 88, poukazuje na ôsme písmeno v abecede, teda H. Kombinácia pímen HH sa v neonacistických kruhoch využíva namiesto typického fašistického pozdravu.

Odevy značky Thor Steinar a Eigthy-eight predáva napríklad rodinný obchod bývalého vodcu Pospolitosti Mariána Kotlebu.

neonacisti

Neonacisti začali vyzývať na bojkot Thor Steinarväčší obrázokZdroj: SITA

Výzvy na bojkot

Medzi nemeckými neonacistami sa voči prechodu značky do arabských rúk začala šíriť vlna nevôle a objavili sa aj výzvy na bojkot značky. Správy sa šíria aj na Slovensko a do Česka.

"Záver je taký, že Thor Steinar rozhodne nie je našou značkou," píše popredný český neonacistický web. Nevyzýva priamo k bojkotu značky, cieľom je iba priniesť objektívne informácie.

Podobný osud mala aj iná v minulosti medzi neonacistami obľúbená značka LONSDALE, ktorá bola výrazne rozšírená. Po spustení kampane "Lonsdale loves all color" (Lonsdale má rád všetky farby) zo strany výrobcov sa od nej neonacisti odklonili.

Zdroj: aktuálne.sk

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger