“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

23 októbra 2009

Príručka pre vás: Ako prežiť.

Posolstvo č.1
Znovu si zadefinujte, čo to znamená „stať sa ženou“. V bežnej reči to znie do cela čudne. Čo sa myslí tým, keď sa povie „Teraz je už z teba naozaj žena“?. Staneš sa ženou, keď začneš menštruovať, keď prídeš o panenstvo alebo keď porodíš dieťa?
Tieto biologické definície sú veľmi odlišné od toho, ako vymedzujú svoje mužstvo chlapci. Človek sa stáva mužom, keď začína byť zodpovedným, alebo keď urobí nejaké skúšky. Ale aj vy dokonca v istom zmysle ešte väčšmi ako vaši mužskí kolegovia, ktorí končia školu, vstupujete do dospelosti prostredníctvom svojej vlastnej osobnej skúšky dospelosti.
Treba už raz konečne odmietnuť to, aby ženskosť a vzdelanie boli použité proti sebe. Podľa našej definície sa ženskosť získava prostredníctvom vzdelania a vzdelanie prostredníctvom ženskosti.

Posolstvo č.2
Porušujte aj to posledné tabu pre ženy. Požadujte za prácu peniaze na svoje živobytie. Predpokladajte ich celkom samozrejme. Vlastnite ich. Naučte sa nimi narábať. Dievčatkám sa odmalička vštepuje strach z peňazí – vtĺka sa im do hláv, že to nie je ženská záležitosť. Nikdy si nevyberajte povolanie kvôli materiálnym výhodám. Ale nech sa pre čokoľvek rozhodne vaše srdce, preboha, snažte sa v tejto oblasti získať čo najvyššiu možnú špecifikáciu a trvajte na patričnej kompenzácii, materskej dovolenke a pomoci pri starostlivosti o deti. Odmietnite patriť do triedy vysoko kompetentných, ale zato slabo platených žien, ktoré robia šou, kým ostatné majú dobre zaplatené a k tomu patričný spoločenský kredit.

Posolstvo č.3
Nikdy nevravte nikomu a nespite s nikým, kto vás celkom samozrejme ponižuje.

Posolstvo č.4
Buďte bohyňou neposlušnosti. Stále nám tvrdia, že najhoršou vecou, ktorú môžeme spôsobiť je, že vyvoláme konflikt a to dokonca aj vtedy, keď sa snažíme robiť dobre. Antigonu dali do väzenia. Janu z Arcu upálili. A ešte niekto si o nás dovolí tvrdiť, že sme málo femínne.

Naomi Wolf
(Aspekt 2/1994)

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

byť ženou znamená nebáť sa , nikdy za žiadnych okolností. :) pekný článok

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger