“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

02 novembra 2009

Barometre z prírody

Najcitlivejší proroci počasia sú pavúky. Sú pritom najlacnejšie a to hlavne pavúk krížový (križiak). Zlepšenie počasia nastane tým skôr, čím častejšie pavúky rozpriadajú pavučinu a zvlášť vtedy, ak ju vytvorí na severnej alebo západnej strane.
Trvalo pekní počasie bude, pokiaľ tká pavúk voľne a postupuje pri tom veľmi poriadne. Dážď a chlad symbolizuje u pavúkov väčšia neistota. Ak si svoju pavučinu čistí, prichádza suché, sparné povetrie a bezvetrie.
Stále pekné počasie budeme mať, pokiaľ so skrčenými nohami sedí u prostred pavučiny. Pokiaľ vytrvá v tejto polohe aj počas chladnejšieho počasia, v blízkej dobe možno očakávať zlepšenie aj keď sa to na nebi práve nemusí zdať. Pokiaľ však čaká s vystretými nohami, môžu prísť horúčavy alebo letná búrka. Kedykoľvek urobí jemnú sieť, príde veterno skôr alebo neskôr podľa toho, akým spôsobom vykonáva túto prácu. Rýchlo alebo pomaly. Keď je ale pavučina na niektorých miestach potrhaná alebo má veľké oká a pavúk si hľadá útočisko v niektorom z kútov, prídu búrky a dažde. Často krát pred takýmto nečasom opúšťa celkom svoje obydlie. Keď si ho ale časom opravuje, blíži sa opäť dobré počasie.

Pavúky križiaky sú vhodnými radcami počasia len v teplých mesiacoch v roku. Pre ostatný čas zastupujú toto miesto pavúky domové.
Pokiaľ taký to pavúk strhanú pavučinu na starom mieste začne spriadať do kopy, bude mierna oblačnosť. Keď sa však usadí blízko teplých miest, nastane tuhá zima. Ak sa však odsťahuje odtiaľ ku oknu, príde útlm. Mrazy nás neminú, pokiaľ neskoro na jeseň svoju pavučinu k západu slnka obracia. Na zlé počasia ukazujú pavúky ešte aj vtedy, keď si mnoho hmyzu do zásob odkladajú. Ak pavúky vyrábajú dlhé nite, predpovedajú tým pekné a dlhé počasie. Keď však na začiatku zimy vylezie na hotovú pavučinu, prídu mrazy a to trvalé, no a keď vytvoria cez noc viac pavučín, príde mrazivo a veľmi chladno. Treskúca zima príde aj vtedy, pokiaľ sa pavúky nervózne po sieti pohybujú.

Z časopisu Pokrok – kalendár na rok 1857 (preložené, krátené)

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger