“Zem neumiera, Zem je zabíjaná - a tí, ktorí ju zabíjajú, majú mená a adresy!”

Banner: Existence 1/2013

08 decembra 2008

Rýchle topenie ľadu na Antarktíde

Pred pár dňami sa na Severnom póle začal rýchlejšie rozpúšťať ľad. Poprední vedci preto varujú, že Antarktída by sa mohla systematicky zbaviť veľkej časti ľadu už do roku 2013.

Satelitné snímky ukazujú, že ľadové čapice sa začali dramaticky rozkladať pred niekoľkými dňami vďaka mohutným búrkam nad Alijaškou. Pri Beafourtovom mori začalo odsávanie teplých vzdušných prúdov smerom do Antarktídy . V dôsledku toho vedci predpokladajú, že postupné vymiznutie obrovského množstva ľadu na severnom póle by mohlo prekročiť minuloročnú rekordnú stratu. Viac ako jeden milión kilometrov štvorcových roztavenia ľadu v priebehu leta v roku 2007, takto masívne pôsobí podľa vedcov globálne otepľovanie na pôde Antarktídy. Takéto sistematické ničenie ľadu by sa mohlo v tomto roku ešte zvýšiť.

"Je to krkolomný závod medzi rokom 2007 a súčasným letným obdobím v topení ľadu", povedal Mark Serezze z amerického národného strediska pre výskum snehu a ľadu v Boulder, Colorado. "Mysleli sme že Arktické ľadovce zmiernia svoju stratu po minuloročnom bezprecedentnom topení, a vlastne to ešte dobre vyzeralo minulý mesiac. Obal ľadovca bol výrazne nižšie ako je normál, ako aj v minulom roku".

Zdroj: www.earthfirst.org

Žiadne komentáre:

wildandfree kolektív Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger